« ΟΛΥΜΠΟΣ | ΞΑΝΘΗ - ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ »


ΣΜΟΛΙΚΑΣ

smolikas 15&16-9-2008 116.jpgΣτο Όρος Σμόλικας βρίσκεται η δεύτερη από τις τρείς "Δρακόλιμνες" η τρίτη είναι η λίμνη Γκιστοβα στον Γράμμο).Μάλιστα η συγκεκριμένη ίσως να είναι και η ποιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας πρόσβασης της. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με πεζοπορία έχοντας ως αφετηρία  τα χωριά Πάδες, Παλιοσέλι, Σαμαρίνα και Αγ.Παρασκευή. Στη συνέχεια θα σας περιγράψουμε τις δύο ποιο "δημοφιλής" από αυτές, δηλαδή την ανάβαση από Αγ. Παρασκευή από την μια και από Παλιοσέλι απο την άλλη.
Μπορείτε πάντοτε εάν ο χρόνος και η διάθεσή σας το επιτρέπουν να ενώσετε τις δυο αυτές διαδρομές σε μία διασχίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το βουνό.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

smolikas 15&16-9-2008 153.jpgΑφήνοντας το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ πριν την πλατεία του χωριού, πιάνετε τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς την πλατεία. Αφού περάσετε την πλατεία, μετά την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής θα συναντήσετε την αρχή του μονοπατιού στα δεξιά σας (στα 10' περίπου). Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ενημερωτική πινακίδα του δασαρχείου.
Στην αρχή  του το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο περνάει ανάμεσα από παλιά χωράφια του χωριού και 10' αργότερα μεταπίπτει σε καλά ανοιγμένο μονοπάτι με καλή και πυκνή σήμανση (κόκκινα σημάδια σε λευκό φόντο) που θα σας οδηγεί καθ' όλη την διάρκεια της πορείας σας.Στα 40' σε διασταύρωση το μονοπάτι φεύγει δεξιά διασχίζοντας όμορφα λιβάδια και δάσος με Δασική Πεύκη κυρίως.Σταδιακά η σχεδόν μηδενική κλίση θα αυξάνεται χωρίς όμως να σας προβληματίσει και σε 1ω50' θα συναντήσετε βρύσητο νερό της οποίας είναι πόσιμο. Στο σημείο αυτό πιστεύω πως επιβάλλεται να κάνετε την πρώτη σας στάση.
smolikas 15&16-9-20082 140.jpgΑφού ξεκουραστείτε, συνεχίζοντας την πορεία σας το μονοπάτι θα σας περάσει μέσα από πανέμορφες συστάδες Λευκόδερμης Πεύκης η οποίες κατά διαστήματα μοιράζονται τον χώρο τους με Οξυές και 'Έλατα. Η παρουσία ωστόσο του νερού και των λιβαδιών είναι εκείνη που θα ζωντανέψει την φαντασία σας.
Από την βρύση και έπειτα η κλίση αυξάνει κι άλλο και λίγο πριν βγείτε στα λιβάδια της θέσης κούτσουρα η βλάστηση αραιώνει δίνοντας στο μάτι την δυνατότητα να ταξιδέψει πιο μακρυά προς τον ορίζοντα. Σε 3ω30' περίπου από το πάρκινγκ θα πρέπει να έχετε φτάσει στην θέση κούτσουρα στο μέσον της οποίας υπάρχει μικρή στάνη και βρύση.Το δεύτερο μεγάλο σας διάλειμμα κάντε το εδώ μιας και το μέρος είναι φανταστικό. Στα αριστερά σας με καλό καιρό μπορείτε να δείτε την ψηλότερη κορυφή του βουνού με υψόμετρο 2631μ. Σημειώστε πως ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της χώρας πίσω από τον smolikas 15&16-9-2008 175.jpg'Όλυμπο.
Εφ' όσον αναλάβετε δυνάμεις τα κολωνάκια της σήμανσης σας οδηγούν δεξιότερα και αφού διασχίσετε το ρεματάκι που διατρέχει το λιβάδι θα πρέπει να ανηφορίσετε την μικρή πλαγιά  στα δεξιά σας για να φτάσετε έπειτα από 30' στην δρακόλιμνη του Σμόλικα.
Από την αφετηρία της διαδρομής σας έως εδώ θα πρέπει να έχετε κάνει γύρω στις 4ω σχετικά εύκολης πεζοπορίας ακολουθώντας ένα από τα ομορφότερα ορεινά μονοπάτια.
Η επιστροφή μπορεί να γίνει από τα ίδια ή να συνεχίσετε ακολουθώντας την σήμανση που πηγαίνει προς τα μπρος και δεξιά  για τα χωριά Παλιοσέλι ή Πάδες ολοκληρώνοντας την διάσχιση του βουνού.
Για όσους τώρα επιθυμούν να ανεβούν στην κορυφή θα πρέπει να ακολουθήσουν από την δρακόλιμνη το αριστερό μονοπάτι (κόκκινα σημάδια σε κίτρινο φόντο) το οποίο έπειτα από 1ω30' ανηφορικής πορείας θα τους οδηγήσει στο στόχο τους.Καλό θα ήταν πάντως σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός να μην επιχειρήσετε κάτι τέτοιο μιας smolikas 15&16-9-2008 189.jpgκαι το βουνό "τραβάει" κεραυνούς.
Τρανή απόδειξη αποτελεί η αναμνηστική πλάκα της κορυφής που είναι αφιερωμένη στην μνήμη νεαρού που έχασε την ζωή του από κεραυνό το 1998.
Όπως και να έχει πάντως ο Σμόλικας είναι ένα όμορφο βουνό και η παραπάνω διαδρομή προτείνεται ανεπιφύλακτα σε οικογένειες και σχολεία που έχουν στο μυαλό τους "ένα άλλο είδος" εκδρομής.
 
ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ - ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

smolikas 15&16-9-2008 152.jpgΓια να φτάσετε από το Παλιοσέλι στη δρακόλιμνη και δεδομένου του ότι το μονοπάτι από παλιοσέλι έως το παλιό καταφύγιο έχει αραιή σήμανση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ταλαιπωρηθείτε διάλεξα να σας παρουσιάσω την διαδρομή έχοντας ως αφετηρία το παλιό καταφύγιο του χωριού. Πρόκειται για μια ξύλινη καλύβα που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 11 άτομα. έχει τα βασικά σκευή, ξυλόσομπα, εργαλεία (τσεκούρι, πριόνι, πυροσβεστήρας, κλπ) και αποθήκη με ξύλα. Νερό υπάρχει λίγο πιο πάνω μετά το καινούριο καταφύγιο το οποίο σπάνια θα το βρείτε ανοιχτό κι ακόμη πιο σπάνια θα σας φιλοξενήσουν σε περίπτωση ανάγκης εάν δεν έχετε κάνει κράτηση πιο μπροστά ακόμα και αν δεν έχει κόσμο!!
Τέλος πάντων εάν έχετε σκοπό να διανυκτερεύσετε στο βουνό σε κάθε περίπτωση προτιμήστε την καλύβα τα κλειδιά της οποίας τα παίρνετε από το καφενείο στο χωριό.
smolikas 15&16-9-2008 120.jpgΣτο παλιό καταφύγιο μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο ακολουθώντας τον χωματόδρομο που φεύγει στα αριστερά σας 1km περίπου πριν το χωριό για 5.5km περίπου. Στην διασταύρωση που θα βρείτε φύγετε δεξιά και στην επόμενη αριστερά. Καλό θα ήταν πάντως πριν ξεκινήσετε, να κάνετε και μια ερώτηση στο χωριό για την κατάσταση του δρόμου. 
Αφού τέλος πάντων φτάσετε στην καλύβα και τακτοποιηθείτε μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας ακολουθώντας το μονοπάτι που φεύγει από την αριστερή πλευρά της (όπως την βλέπουμε από έξω). Το μονοπάτι με συνεπή σήμανση ανηφορίζει αρχικά ως το καινούριο καταφύγιο (5' περίπου) περνάει από βρύση λίγο ποιο πάνω (10') και πάντα ανηφορίζοντας μέσα σε Πευκοδάσος σας βγάζει έπειτα από 1ω πορείας στα γυμνά και στα πρώτα λιβάδια.

smolikas 15&16-9-2008 085.jpgΗ θέα τόσο προς όλες τις κατευθύνσεις είναι φανταστική. Από δω βλέπετε με καλό καιρό αριστερά σας τον κάμπο της Κόνιτσας, πίσω σας την Τύμφη (Γκαμήλα) ενώ εμπρός και δεξιά απλώνετε το υπόλοιπο της διαδρομής και η ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα. Η κλίση σχεδόν μηδενίζεται και άνετα πια σε 1ω20' περίπου φτάνετε σε διασταύρωση το δεξί παρακλάδι της οποίας οδηγεί στο χωριό Πάδες. Συνεχίζοντας ευθεία πάντα στα γυμνά πάνω στην ράχη της κορυφής Μουγκρίδα σύντομα τραβερσάροντας την πλαγιά της Μισοράχης  με το ιδιαίτερο χρώμα στο πέτρωμα που θυμίζει ηφαίστειο όπως είπε κάποιος φίλος φτάνετε έπειτα από 2ω περίπου στη δρακόλιμνη
Η επιστροφή μπορεί να γίνει από τα ίδια ή να συνεχίσετε ακολουθώντας την σήμανση που πηγαίνει προς τα εμπρός  για το χωριό Αγ. Παρασκευή ολοκληρώνοντας την διάσχιση του βουνού.
smolikas 15&16-9-2008 173.jpgΓια όσους τώρα επιθυμούν να ανεβούν στην κορυφή τα είπαμε ποιο πάνω.
Εάν τελικά αποφασίσετε να διασχίσετε το βουνό από την μία άκρη στην άλλη μην ξεχάσετε να κανονίσετε τα της επιστροφής σας στο σημείο που αφήσατε το αμάξι σας μιας και ταξί δεν υπάρχει στα χωριά. Υπάρχουν όμως πάντοτε άνθρωποι  και στα δυο χωριά με καλή διάθεση που θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν εφ' όσον όμως έχετε προνοήσει από πριν.

avatar

http://www.epirushotels.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=857%3Amountain-lodge-smolika&Itemid=363

ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΟΥΝ 24 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.

hagar18

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ελπίζω να έχουν αλλαξει τα πράγματα προς το καλυτερο όσον αφορα την φιλοξενία στο συγκεκριμένο ΚΤΦ.

avatar

Eίμαστε οι καινούριοι διαχειριστές του πέτρινου καταφυγίου του Σμόλικα και τα πράγματα έχουν αλλάξει.Μία επίσκεψη θα σας πείσει!Τηλέφωνα επικοινωνίας 6988015656 και 6942939939

avatar

Eίμαστε οι καινούριοι διαχειριστές του πέτρινου καταφυγίου του Σμόλικα και τα πράγματα έχουν αλλάξει.Μία επίσκεψη θα σας πείσει!Τηλέφωνα επικοινωνίας 6988015656 και 6942939939
e-mail:katafygiosmolika.gr

katafygiopalaioselioy

Είμαστε οι καινούριοι διαχειριστές του πέτρινου καταφυγίου και τα πράγματα έχουν αλλάξει.Μία επίσκεψη θα σας πείσει!
Τηλέφωνα επικοινωνίας 6988015656-6942939939
e-mail katafygiosmolika.hotmail.gr
site www.katafygiosmolika.gr

avatar

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΣΥΜΑΘΗΤΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΦΙΛΙ

avatar

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ¨¨¨¨¨¨¨¨

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog